P2P Net: Jaki router dla neo ? - P2P Net

Skocz do zawartości

P2P Net
Logowanie »
Rejestracja Pomoc

Jaki router dla neo ?

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   manieq 

  • osiołek
  • Grupa poczatkujacy
  • Postów 24
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:inąd
  • Zainteresowania:fszystko
  • P2P v0.48a
  • Łącze 1024/128

Napisano 05 luty 2008 - 13:39

Ja ostatnio rozglądałem sie za podobnym urządzeniem i podzielę się spostrzeżeniami. Jest na runku już sporo urządzeń które stanowią swego rodzaju serwery plików do domowej sieci, czyli umożliwiaja stworzenie centralnego miejsca przechowywania plików gdzie każdy domownik mógłby zrzucić ściągnąć pliki bez konieczności uruchamiania pozostałych kompów. Urządzenia te umożliwiają bądź zainstalowanie dysku wewnątrz (Sata/ata) lub też podpięcie po USB lub też obydwie opcje. Ważnymi sprawami są tutaj rodzaje obsługiwanych systemów plików, czy tylko Fat czy również EXT3, samba itd. - ntfs najczęściej tylko odczyt.
W czasie przekopywania netu znalazłem kilka które są ciekawe większość oscyluje w granicach 300 zł
Welland ME-747AKSI PME + LAN IDE/SATA
Takkie combo czyli dysk sieciowy i domowe kino w jednym, ciekawa opcja umożliwiająca oglądanie np. filmów bezpośrednio na TV :)
Prostsza wersja
tu
jeszcze prostsza
cuś takiego
i wiele inych mutacji Wellanda

z innych
NETGEAR
linksys
tylko dyski na USB

oraz ostatni który ostatnio zwrócił moją uwagę to
Ovislink WMU 6500 FS

Posiada IDe/SATA, możliwość Acces Pointa Serwer lub Client, możliwość podłączenia dodatkowej pamięci po USB, i co najwazniejsze chyba obsługa torrenta.
Więcej można poczytać na PcLabie tu

W komentarzach piszą coś że chyba Asus o którym pisał @Bachor jest zbanowany na niektórych torrentach ale ciężko mi cokolwiek na ten temat powiedzieć. Faktem jest że od dłuższego czasu myślałem o takim urządzeniu niezależnym od innych magazynem danych. Przy obecnych cenach twardzieli ciekawa opcja.

A tak abstarchując to można by tam trzymać całą edukacyjną historię nt. oprogramowania gier filmów itp nielicenjonowanych spraw i w razie czego schować do szafy i nie ma panie władzo B)

heh pozdrawiam all

PS. Jeśli ktoś posiada cuś takowego proszę się wypowiedzieć co do jakości, chciałbym coś ciekawego ale pewnie zaczekam aż lekko ceny spadną lub np. dodadzą obsługę ed2k
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   ol-po 

  • noob
  • Grupa nowi
  • Postów 7
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Zainteresowania:Wszystko co ma sens
  • P2P Xtreme
  • Łącze 1024/128

Napisano 11 luty 2008 - 20:12

Z uwagą czytam ten temat, bo też noszę się z zamiarem zakupu rutera.
Byłem dzisiaj nawet w sklepie aby kupić asusa wytypowanego przez bachora.
Cóż , sprzedawca nie negował mojego wyboru, ale zaczął wychwalać rutera firmy Draytek wigor, wychwalał tak skutecznie że wpłaciłem
zaliczkę :blink:
Mogę to oczywiście odkręcić ale nie wiem czy warto. Bo co wybrać?
Dryteka z gwarancją na trzy lata menu w j.polskim i jego niezawodność wychwalaną przez sprzedawcę
Asusa z bajerami polecanego przez bachora czy linksysa prostego w obsłudze Dołączona grafika
Wybór to przekleństwo kupującego :P
0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Bachor 

  • WE APOLOGISE FOR THE INCONVENIENCE
  • Grupa Admin
  • Postów 6127
  • Rejestracja 01-styczeń 70

Napisano 11 luty 2008 - 20:28

przeciez to nawet WIFI nie ma

a kosztuje 370zl

gdzie tacy bezczelni sprzedawcy?
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   Herodot 

  • Ancienne éminence grise Cardinal de Richelieu
  • Grupa VIP
  • Postów 1548
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Compte
  • P2P Je ne comprends pas
  • Łącze Permanent

Napisano 11 luty 2008 - 20:34

Draytek wybór dobry IMO - nie miałem nigdy okazji tego sprawdzić osobiście, ale jeśli chodzi o opinie posłyszane od sieciowców do dobry sprzęt. Sam bym go chętnie nabył. Choć podejrzewam, że jest nieźle skomplikowany w obsłudze, no i wykracza daleko poza potrzeby dwu, trzy komputerowego domostwa. I faktycznie, Twój nawet nie ma anteny :P
edit: jeśli Cię stać to już lepiej wywal 500 stówek i kup z bramą VOIP ---> http://www.komputronik.pl/Telefonia_intern...y,id,20871,s,1/

Użytkownik Herodot edytował ten post 11 luty 2008 - 20:38

0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   ol-po 

  • noob
  • Grupa nowi
  • Postów 7
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Zainteresowania:Wszystko co ma sens
  • P2P Xtreme
  • Łącze 1024/128

Napisano 11 luty 2008 - 21:22

Bachor, tak ściemniają we wrocławiu.
Jak człowiek się nie zna to i na antenki uwagi nie zwraca :P
Pięć i pół stówy za router to trochę drogo.A co sądzicie o tej wersji?
Draytek vigor 2700Ge

cena też przystępna około 350 zł.
0

#31 Użytkownik nie jest zalogowany   Chotu 

  • Advanced Member
  • Grupa poczatkujacy
  • Postów 32
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Łącze 2048/320

Napisano 11 luty 2008 - 21:32

tego Welland ME-740AN akurat testowalem u siebie w sklepie - fajna opcja ftp/samba po rj45 + usb - szkoda tylko ze pewna kamera ip nie chciala z nia gadac :/
0

#32 Użytkownik nie jest zalogowany   Bachor 

  • WE APOLOGISE FOR THE INCONVENIENCE
  • Grupa Admin
  • Postów 6127
  • Rejestracja 01-styczeń 70

Napisano 11 luty 2008 - 21:34

jesli potrzebujesz blokowanie pasma i protokolow to mozna

a jesli nie to bym oszczednie bral asusa
0

#33 Użytkownik nie jest zalogowany   ol-po 

  • noob
  • Grupa nowi
  • Postów 7
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Zainteresowania:Wszystko co ma sens
  • P2P Xtreme
  • Łącze 1024/128

Napisano 11 luty 2008 - 21:44

Nie mam takich aspiracji :P
Chyba przesądziłeś, dzięki za pomoc
0

#34 Użytkownik nie jest zalogowany   Loco 

  • Banned 4 ever :)
  • Grupa VIP
  • Postów 953
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Stąd
  • Łącze proszę czekać

Napisano 12 luty 2008 - 15:18

Wyświetl postUżytkownik Bachor dnia 11.02.2008 - 20:28 napisał

przeciez to nawet WIFI nie ma

a kosztuje 370zl

gdzie tacy bezczelni sprzedawcy?


ja bym zapytal gdzie tacy naiwni klienci :P

po co to komu, za taka kase to juz mozna swietny sprzet z wifii dostac, a jak ktos potrzebuje do powaznej sieci to stawia serwer;
0

#35 Użytkownik nie jest zalogowany   ol-po 

  • noob
  • Grupa nowi
  • Postów 7
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Zainteresowania:Wszystko co ma sens
  • P2P Xtreme
  • Łącze 1024/128

Napisano 12 luty 2008 - 16:56

A co z taką firmą jak D-link?
Wertując strony w poszukiwaniu routera natknąłem
się na wiele pochlebnych opini, a tu cisza.
ciekawi mnie zwłaszcza ta pozycja D-link DIR635
Zwrócił on moją uwagę tym że jest produkowany w nowym standardzie 802.11n
i jak zapewniają w opisie transmisja danych jest lepsza o 650% :o od routerów
w technologii 802.11g
0

#36 Użytkownik nie jest zalogowany   Bachor 

  • WE APOLOGISE FOR THE INCONVENIENCE
  • Grupa Admin
  • Postów 6127
  • Rejestracja 01-styczeń 70

Napisano 12 luty 2008 - 17:04

zdaje sobie sprawe ze istnieje taka firma i swiadomie jej nie polecam

a w N to wszystkie firmy robia routery ale nie najtansze
i nie jest to w domu potrzebne tak samo jak gblan
0

#37 Użytkownik nie jest zalogowany   Loco 

  • Banned 4 ever :)
  • Grupa VIP
  • Postów 953
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Stąd
  • Łącze proszę czekać

Napisano 12 luty 2008 - 18:02

na razie n to zadna rewelacja a pewny szok cenowy

z czasem na pewno warto pomyslec i do domu, ale to jeszcze nie ten czas :P

a dlink ma gorsze i lepsze sprzety generalnie firma nie jest zla, ale tez nie rewelacyjna, chcesz kupic i zapomniec bierz 3coma
0

#38 Użytkownik nie jest zalogowany   Herodot 

  • Ancienne éminence grise Cardinal de Richelieu
  • Grupa VIP
  • Postów 1548
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Compte
  • P2P Je ne comprends pas
  • Łącze Permanent

Napisano 12 luty 2008 - 19:07

Cytat

po co to komu, za taka kase to juz mozna swietny sprzet z wifii dostac, a jak ktos potrzebuje do powaznej sieci to stawia serwer;

Serwer do routingu? I co to ma niby być poważna sieć. Urządzenia sterujące ruchem i owszem kupuje się do wcale dużych sieci. Kolejny Twój post zdradzający mała znajomość tematu.

Cytat

na razie n to zadna rewelacja a pewny szok cenowy

Standard n to po prostu kolejny standard i duże możliwości przepustowości. Producenci deklarują 300Mb w duplexie. Na takim standardzie buduje urządzenia na przykład Colubris i sprzedają się. A że nie potrzebne to do domu - jak mówił Bachor - to zgoda. Na razie nie ma taki potrzeb, bo łacza internetowe mamy wolne.
edit: Mnie się ten Draytek za 360zł podoba, niemniej to sprzęt dla zapaleńca lub osoby prowadzącej mały LAN.

Użytkownik Herodot edytował ten post 12 luty 2008 - 19:09

0

#39 Użytkownik nie jest zalogowany   Loco 

  • Banned 4 ever :)
  • Grupa VIP
  • Postów 953
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Stąd
  • Łącze proszę czekać

Napisano 13 luty 2008 - 14:09

Wyświetl postUżytkownik Herodot dnia 12.02.2008 - 19:07 napisał

Serwer do routingu? I co to ma niby być poważna sieć. Urządzenia sterujące ruchem i owszem kupuje się do wcale dużych sieci. Kolejny Twój post zdradzający mała znajomość tematu.

Standard n to po prostu kolejny standard i duże możliwości przepustowości. Producenci deklarują 300Mb w duplexie. Na takim standardzie buduje urządzenia na przykład Colubris i sprzedają się. A że nie potrzebne to do domu - jak mówił Bachor - to zgoda. Na razie nie ma taki potrzeb, bo łacza internetowe mamy wolne.
edit: Mnie się ten Draytek za 360zł podoba, niemniej to sprzęt dla zapaleńca lub osoby prowadzącej mały LAN.


nie no faktycznie postawienie routera Dlink jest duzo powazniejsze :P

znajomy ma potezna siec, jako router uzywa kompa z linuxem i do tego Sambe, dziala wysmienicie, kosztuje grosze; sam kiedys bawilem sie w freesco na SDI i tez chodzilo rewelacyjnie;

sory ale do malej sieci sprzet za 360zł bez wifii czy n to porazka, juz lepiej postawic kompa P233 i zaoszczedzic 300zł;
0

#40 Użytkownik nie jest zalogowany   Herodot 

  • Ancienne éminence grise Cardinal de Richelieu
  • Grupa VIP
  • Postów 1548
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Compte
  • P2P Je ne comprends pas
  • Łącze Permanent

Napisano 13 luty 2008 - 15:36

Jest tylko (nie)jedno ale. Po pierwsze systemy oparte na Linuxie, jak na przykład IP Cop, NND czy OpenWRT są dobre do działania na defaultowych opcjach. Już konfiguracja IP Tables z pliku konfiguracyjnego to nie lada wyzwanie. Po drugie w sieci LAN powiedzmy w małej firmie nie używa się P233 na bramę internetową - bo to ma działać przy dużym obciążeniu. Po trzecie to jednak komputer - sprzęt combo jest urządzeniem które zawsze się podniesie i na dodatek jest serwisowane przez jego producenta jako to co się kupiło. A szczególnie to ostatnie jest bardzo ważne. Po piąte firmware takiego sprzętu opiera się tak czy siak na Unixie, więc to Unix + odpowiednio zaprojektowana maszynka. Po szóste masz dostęp do wielu wtyczek i zintegorwanych dodaktów. Po siódme tego rodzaju urządzenia, jak na przykłąd rozwiązania typu UTM są specjalnie konfigurowane dla takich potrzeb. Zobacz sobie na przykład routery CISCO już za 1 000zł. Nie przekonałeś mnie, że warto zastąpić zintegrowane urządzenie byle kompem. I nie przekonałeś mnie, że się dobrze orientujesz.
PS: Serwer, to urządzenie do czego innego, Samba nie ma nic wspólnego z routingiem.
Wniosek, należy kupować droższe rozwiązania zintegrowane, choć trzeba dobrze kalkulować potrzeby,

Użytkownik Herodot edytował ten post 13 luty 2008 - 15:53

0

#41 Użytkownik nie jest zalogowany   Loco 

  • Banned 4 ever :)
  • Grupa VIP
  • Postów 953
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Stąd
  • Łącze proszę czekać

Napisano 13 luty 2008 - 15:59

Wyświetl postUżytkownik Herodot dnia 13.02.2008 - 15:36 napisał

Jest tylko jedno ale. Po pierwsze systemy oparte na Linuxie, jak na przykład IP Cop, NND czy OpenWRT są dobre do działania na defaultowych opcjach. Już konfiguracja IP Tables z pliku konfiguracyjnego to nie lada wyzwanie. Po drugie w sieci LAN powiedzmy w małej firmie nie używa się P233 na bramę internetową - bo to ma działać przy dużym obciążeniu. Po trzecie to jednak komputer - sprzęt combo jest urządzeniem które zawsze się podniesie i na dodatek jest serwisowane przez jego producenta jako to co się kupiło. A szczególnie to ostatnie jest bardzo ważne. Po piąte firmware takiego sprzętu opiera się tak czy siak na Unixie, więc to Unix + odpowiednio zaprojektowana maszynka. Po szóste masz dostęp do wielu wtyczek i zintegorwanych dodaktów. Po siódme tego rodzaju urządzenia, jak na przykłąd rozwiązania typu UTM są specjalnie konfigurowane dla takich potrzeb. Zobacz sobie na przykład routery CISCO już za 1 000zł. Nie przekonałeś mnie, że warto zastąpić zintegrowane urządzenie byle kompem. I nie przekonałeś mnie, że się dobrze orientujesz.
PS: Serwer, to urządzenie do czego innego, Samba nie ma nic wspólnego z routingiem.
Wniosek, należy kupować droższe rozwiązania zintegrowane, choć trzeba dobrze kalkulować potrzeby,


kolejny raz przypisujesz mi slowa ktorych nie napisalem (vide Samba), ale widac masz taki styl, z moich doswiadczen wynika ze tak wychodzi taniej i wcale nie gorzej, taniego kompa na serwer kupisz za grosze, jasne ze mozna wydac 1000zł lub wiecej ale jaki jest sens? wiadomo ze firmy to zupelnie osobna sprawa, ale w stawianiu serwera jest sporo sensu, co do konfiguracji coz trzeba sie znac, znajomy sobie poradzil opierajac sie na tym co mozna znalezc na roznych grupach dyskusyjnych, forach, duzo czasu zajelo mu konfiguracja i ostateczne poprawne dzialanie ale sporo kasy zaoszczedzil i siec dziala bardzo dobrze a 1000zl w kieszeni;

dodam ze u niego nikt nie siedzi wyl na gg a jest ostra wymiana plikow, P2P, powiedz mi jaka firma sie w to rzekomo bawi? a jednak serwer sobie daje rade;

Użytkownik Loco edytował ten post 13 luty 2008 - 16:02

0

#42 Użytkownik nie jest zalogowany   Bachor 

  • WE APOLOGISE FOR THE INCONVENIENCE
  • Grupa Admin
  • Postów 6127
  • Rejestracja 01-styczeń 70

Napisano 13 luty 2008 - 17:29

herodot bzdury piszesz

wystarczy i pentium 90 i stary linux

a konfiguracja iptables nie jest trudna a nawet bywa latwijsza niz spiepszone menu kiepskiego routera

pociagnie to spoko kilkanascie stanowisk

wady to koszt pradu duze pudlo i wentylatorek

a w cisco palcisz glwonie za marke i dobry support i znormalizowane pod fachowcow zarzadzanie
nie sa one 5x lepsze niz routery za 200zl
0

#43 Użytkownik nie jest zalogowany   Herodot 

  • Ancienne éminence grise Cardinal de Richelieu
  • Grupa VIP
  • Postów 1548
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Compte
  • P2P Je ne comprends pas
  • Łącze Permanent

Napisano 13 luty 2008 - 21:03

Powiem Ci tak bachor. W swoim życiu widziałem różne rozwiązania stosowane w segmencie średnich sieci. Od Mikrotika ustawionego na PCcie po profesjonalne UTM typu combo. I nie mam specjalnie wątlpliwości, że jesteś jedną z tych osób na forum, która nie zna się na tym co pisze (bo w ciemno strzelam, że nie znasz żadnego ze skryptów unixowych firewalli), ale może o tym pisać, bo inni nie znają się jeszcze bardziej. Administratorzy wybierają różne rozwiązania dla swoich sieci stosownie do własnych umiejętności, a następnie wielu okoliczności, które wpływają na rodzaj dobieranego sprzętu.
Żeby dalej nie oftopicować.
Każdemu polecam eksperymenty z urządzeniami, które kupią za klikaset złoty. Wszystko będzie dobrze działało i niezawodnie, opcji i tak ma aż nadto, i będzie w miarę nie czułe na popsucie inaczej niż niejedna usługa źle skonfigurowana na systemie unixowym na pentium 100 przez osobę, która nie potrafi tego zrobić.
Z pewnością warto wybrać sprzęt Drayteka ze względu na ciekawe możliwości i przystępną cenę. W tej klasie.

Użytkownik Herodot edytował ten post 13 luty 2008 - 21:05

0

#44 Użytkownik nie jest zalogowany   Bachor 

  • WE APOLOGISE FOR THE INCONVENIENCE
  • Grupa Admin
  • Postów 6127
  • Rejestracja 01-styczeń 70

Napisano 13 luty 2008 - 21:09

buuuuuu strasznie trudne jest ustawienie firewalla w linuxie na poziomie routera za 300zl

http://www.billauer....pmasq-html.html
http://tldp.org/HOWT...squerade-HOWTO/
0

#45 Użytkownik nie jest zalogowany   Loco 

  • Banned 4 ever :)
  • Grupa VIP
  • Postów 953
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Stąd
  • Łącze proszę czekać

Napisano 13 luty 2008 - 21:22

Wyświetl postUżytkownik Herodot dnia 13.02.2008 - 21:03 napisał

Powiem Ci tak bachor. W swoim życiu widziałem różne rozwiązania stosowane w segmencie średnich sieci. Od Mikrotika ustawionego na PCcie po profesjonalne UTM typu combo. I nie mam specjalnie wątlpliwości, że jesteś jedną z tych osób na forum, która nie zna się na tym co pisze (bo w ciemno strzelam, że nie znasz żadnego ze skryptów unixowych firewalli), ale może o tym pisać, bo inni nie znają się jeszcze bardziej. Administratorzy wybierają różne rozwiązania dla swoich sieci stosownie do własnych umiejętności, a następnie wielu okoliczności, które wpływają na rodzaj dobieranego sprzętu.
Żeby dalej nie oftopicować.
Każdemu polecam eksperymenty z urządzeniami, które kupią za klikaset złoty. Wszystko będzie dobrze działało i niezawodnie, opcji i tak ma aż nadto, i będzie w miarę nie czułe na popsucie inaczej niż niejedna usługa źle skonfigurowana na systemie unixowym na pentium 100 przez osobę, która nie potrafi tego zrobić.
Z pewnością warto wybrać sprzęt Drayteka ze względu na ciekawe możliwości i przystępną cenę. W tej klasie.


ciekawe mozliwosci? bez wifii? nie no bez jaj :P po co wydawac od licha hajsu jak do 200 lub 300 znajdzie sie juz dobre urzadzenie juz z wifii? wszystko zalezy od potrzeb ale ja bym wolal od tego dryteka po prostu jakiegos 3coma, co do linuxa jest od licha opisow na sieci robisz wg wzoru i nie ma problemu ew. piszesz na forum jak cos, ja tak robilem z freesco i elegenacko dzialalo, lepiej niz sprzetowy IAS wtedy jeszcze; nikt oczywiscie nie kaze bawic sie w np. fli4l czy debiana mozna kupic router z tymze serwer zawsze pozostaje doskonala alternatywa, odstraszalo mnie tylko ryzyko awarii/pozar, zuzycie pradu nie bo jak kiedys liczylem jakies 30 pare PLN mies. a schowac mozna latwo do szafy;

kiedys kazdy sie bawil w serwer bo routery byly po prostu zaj drogie, dzis sytuacja jest inna, mozna juz tano dostac z wbudowanym modemem, co jest niezwykle wygodne, ale jak juz pisalem nie wyobrazam sobie tych 20 osob na takim ustrojstwie ani kupowaniu routera za 1000 czy wiecej zlotych do sieci gdzie ludzie chca placic 30zl miesiecznie a na samym poczatku i tak musza poniesc pewne koszty;

poza tym znajdziesz spokojnie pomoc do konfiguracji na forach za drobna oplata pewnie i skonfiguruja wiec nie musisz tego robic tak zupelnie sam;

Użytkownik Loco edytował ten post 13 luty 2008 - 21:24

0

#46 Użytkownik nie jest zalogowany   Herodot 

  • Ancienne éminence grise Cardinal de Richelieu
  • Grupa VIP
  • Postów 1548
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Compte
  • P2P Je ne comprends pas
  • Łącze Permanent

Napisano 13 luty 2008 - 23:11

Linki to se każdy potrafi wkleić. EOT.
0

#47 Użytkownik nie jest zalogowany   Loco 

  • Banned 4 ever :)
  • Grupa VIP
  • Postów 953
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Stąd
  • Łącze proszę czekać

Napisano 13 luty 2008 - 23:23

Wyświetl postUżytkownik Herodot dnia 13.02.2008 - 23:11 napisał

Linki to se każdy potrafi wkleić. EOT.


narzekac i sie madrzyc tez kazdy potrafi, tylko robic nie ma komu ;)

jesli razi Cie moja niekompetencja napisz skarge do administracji Mr. Perfect a nie przyp... sie do kazdego slowa bo to juz meczace sie staje :P
0

#48 Użytkownik nie jest zalogowany   ol-po 

  • noob
  • Grupa nowi
  • Postów 7
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Zainteresowania:Wszystko co ma sens
  • P2P Xtreme
  • Łącze 1024/128

Napisano 14 luty 2008 - 11:12

Dyskusja ze wszech miar pomocna, chociaż
lekko odbiegła od głównego tematu :P
Chodzi o ruter do użytku domowego który będzie obsługiwał
dwa, trzy komputery.
Czytając skłaniałem się raz w jedną raz w drugą stronę. W końcu kupiłem.
Kierowałem się paroma istotnymi uwagami.mam neostradę więc chciałem
aby router miał wbudowany modem. Router ma obsługiwać trzy komputery w tym jednego laptopa
więc potrzebne jest WI-FI. Sieć bezprzewodowa narażona jest na wiele zagrożeń, router
musi mieć dobre zabezpieczenia . Oczywiście istotnny czynnik to prosta obsługa i koszt.
Kupiłem Linksysa WAG 200
Po dwóch dniach użytkowania powiem że uruchomienie i konfiguracja to pięć minut.Kompletny
laik też sobie poradzi. W całym mieszkaniu doskonały sygnał wi-fi, dwa komputery podłączone kablem
też śmigają aż miło. Osiołek z początku siedział markotny, ale potem rozbrykał się na całego.
Żałuję trochę że nie kupiłem czegoś w standardzie n, wszak powinniśmy być otwarci na nowe.
Koszt routera niecałe 200zł.
0

#49 Użytkownik nie jest zalogowany   Bachor 

  • WE APOLOGISE FOR THE INCONVENIENCE
  • Grupa Admin
  • Postów 6127
  • Rejestracja 01-styczeń 70

Napisano 14 luty 2008 - 12:04

nic by ci n nie dalo jeszcze wele lat

a koszt by mocno wzrosl

bokarty tez by musialy byc w n
0

#50 Użytkownik nie jest zalogowany   Loco 

  • Banned 4 ever :)
  • Grupa VIP
  • Postów 953
  • Rejestracja 26-styczeń 08
  • Lokacja:Stąd
  • Łącze proszę czekać

Napisano 14 luty 2008 - 21:33

po co wifii jak routery maja zawsze 4 porty Lan, a na kablu to duzo szybciej dziala? wiadomo ze prosciej i nie szpeci sie mieszkania i przy wiekszych predkosciach takze wifii daje rade ale np. takie 512 na wifii to sredni pomysl, a tak wlasnie ja mam :P
0

Udostępnij ten temat:


  • 4 stron +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych