Ponieważ dostaję miliony zapytań w tym poście postaram się przybliżyć nie co temat nagrywanie i edycja filmów
Pierwsze nagrywamy demko czyli
record 1,record 2 itp nazwa jest oczywiście dowolna no i jeszcze polecenie
stop by przerwać nagrywanie
Mała uwaga demka nagrywają się cały czas czyli włączając nagrywanie na początku gry każda mapa się nagra jako osobne demo w postaci
1.dem,1_1dem,1_2.dem itp
OK
Mamy demka
Teraz musimy nasze akcje nagrać do postaci avi są różne na to sposoby ja używam
frapsaOdpalamy program,definiujemy gdzie ma nagrywać warto wybrać duży dysk ponieważ filmy nie będą skompresowane i np 3min materiału będzie miało sporo GB ustawiamy też jakich sterów progs ma używać i możemy zbindować klawisz po naciśnięciu którego progs zacznie nagrywanie.
Teraz odpalamy css w konsoli wpisujemy
playdemo "nazwadema" lub
demoui .Polecenie demoui pozwala nam na przyspieszanie cofanie skakanie do określonego miejsca i parę innych bajerów więc to należy stosować.
Oglądamy demko szukamy akcji nagrywamy je frapsem
Ponieważ mój dysk nie chce być większy zawsze po nagrywaniu te kilku GBowe avi kompresuje za pomocą
VirtualDub wybierając odpowiedni kodek tu można eksperymentować dowolnie możemy też w tym progsie przyciąć avi i wiele więcej.
Teraz edycja video.Jest wiele progsów do tego oto kilka z nich
Windows Movie Maker Prosty łatwy progs niestety ma małe możliwości.Zaleta każdy go ma w systemie
PowerDirector Łatwy program i ma spore możliwości edycji jak zaczynasz polecam ten program
Ulead VideoStudio Progs trochę trudniejszy ale ma też trochę więcej możliwości także godny polecenia
After Effects CS3 czy
Adobe Premiere Pro CS4 To są programy do profesjonalnej obróbki video.Możliwości ogromne niestety dość trudne
Oczywiście to wycinek programów do edycji video o większości powie wam mój nieśmiały kolega ale powiem wam to
ekspert
Ten post został edytowany przez marcelizg: 05.02.2009 - 18:23